Digitalno doba protiv muškaraca: Kako im laptop može oštetiti spermu?!

Digitalno doba negativno djeluje na muškarce, ako vjerujete u najnovija znanstvena otkrića koja povezuju laptope, bežične mreže i – spermu. I prije se znalo da je toplina iz laptopa povezana sa ‘kuhanjem’ sperme, međutim u vezi sa tim, čini se, ima još loših vijesti.

U novom istraživanju koje je objavio medicinski magazin “Fertility and Sterility” argentinski znanstvenici opisali su kako su uzeli spermu od 29 zdravih muškaraca i nekoliko kapi smjestili ispod laptopa spojenog na internet preko Wi-Fi veze. Četiri sata kasnije sperma je bila uništena.

U četvrtini sperme spermatozoidi više nisu plivali u poređenju sa samo 14 posto umrtvljenih spermatozoida koja je bila pohranjena na sobnoj temperaturi, podalje od kompjutera.

Devet posto sperme pokazalo je oštećenja DNA, trostruko više od sperme na sobnoj temperaturi koja ja služila za poređenje rezultata.

Uzrok? Elektromagnetsko zračenje koje nastaje tokom bežične komunikacije, kaže Conrado Avendano sa klinike Nascentis Medicina Reproductiva u Kordobi.

“Naši podaci pokazuju da korištenje laptopa bežično povezanog na internet i smještenog blizu muških reproduktivnih organa može smanjiti kvalitetu sperme”, napisali su znanstvenici u svom radu.

“Za sada ne znamo je li ovaj efekt izazivaju svi laptopi povezani Wi-Fi vezom na internet i koji uvjeti dovode do pojačavanja ovog efekta”.

Posebni testovi provedeni sa laptopom koji je bio uključen, ali ne i bežično povezan, pokazali su zanemarivu količinu elektromagnetskog zračenja iz samog kompjutera.

Ovo otkriće proširilo je temu istraživanja i na druge uređaje, a ne samo laptope. Na primjer zračenje iz mobilnih telefona u laboratorijskim uslovima pokazalo je već prije da doprinosi slabijoj kvaliteti sperme, prenosi Net.

Između topline i zračenja koji dolaze iz današnjih elektronskih uređaja, testisi su, izgleda, pod velikim pritiskom.

“Ali to ipak nije tako jasno”, kaže za Reuters dr. Robert Oates, predsjednik Društva za mušku reprodukciju i urologiju. On ne vjeruje da laptopi predstavljaju značajan rizik za muško reproduktivno zdravlje.

“To nije biologija stvarnog života, već su to u potpunosti umjetne okolnosti”, rekao je o ovom istraživanju. “Naučno je to interesantno, međutim za mene nema nikakvu ljudsku biološku relevantnost”.

Ipak, Američko udruženje urologa objavilo je da na svakih šest parova u Sjedinjenim Državama dolazi jedan koji ima problem sa dobivanjem bebe. U pola tih slučajeva muškarac je taj koji je izvor problema.

I dok je uticaj suvremene tehnologije na plodnost i dalje još nejasan, životni stil jako je važan, upozoravaju naučnici. Dakle, redovno vježbanje, ishrana bogata voćem i povrćem, smanjen unos crvenog mesa, manje kofeina, prestanak pušenja… ali to već sve znate.

 mart 2010. internet izvor

…”Internist Claude Bachmeyer iz Pariza suočio se s pacijenticom koja je na koži natkoljenice imala neobičnu crvenkasto-smeđu opeklinu koja joj se nije povukla ni nakon nekoliko tjedana. Ustanovljeno je da je za njene kožne probleme kriv upravo novi laptop.

“Erythema ab igne” ili crvenilo zbog vatre službeni je naziv oštećenja kože zbog laptopa, klasificirano je u časopisu  “Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology”. Opeklina je specifična po tome što se ne povlači sama od sebe.

Dosada je zabilježeno pet takvih slučajeva, izvijestio je Bachmeyer i napomenuo da računala sa sve većim performansama uzrokuju i sve veće dermatološke probleme. Laptopi mogu postići temperature do 47 stupnjeva što samo po sebi nije opasno, ali je problem u tome što je koža tim temperaturama izložena kroz duže vremensko razdoblje.”

oktobar 2011.- Vesti on line

Naučnici su nedavno napravili zanimljivu studiju, koja bi najviše mogla da interesuje muškarce koji su vlasnici laptop računara. Naime, poznato je da korišćenje laptopa sa krila nije najzdravija opcija, ali tek sada je oktriveno da korišćenje vajerles interneta, dodatno utiče na plodnost muškaraca.Naučnici u Americi i Argentini, testirali su spermu 29 muškaraca starosti od 26 do 40 godina i uvideli da su uzorci blizu laptopova sa wi-fi-jom ubrzo uništeni, u velikom broju.

Do ovoga dolazi zbog emitovanja elektromagnetne radiacije koja nastaje korišćenjem bežične internet mreže

 

O OVOME SE POVREMENO GOVORI ALI …. NEMA JASNOG UPOZORENJA, NEMA EDUKACIJE I PARKOVI SA WiFi INTERNET KONEKCIJOM PREPUNI SU “KRILAŠA”- laptopovi ukrilu korisnika:

RAZMISLITE O TOME PRE NEGO POČNETE RAD SA LAP TOPOM U KRILU,PRONAĐITE NEKU PODLOGU MAKAR ISTARA TACNA I LI KAKOVA DRUGA ČVRSTA PODLOGA TO BILO , MNOGO JE ZDRAVIJE I SIGURNIJE.

danas postoji veliki broj dodataka i sa ventialtorima koji smanjuju temeperaturu koju isijava laptop ali i sa  ovim dodacima pažljivo. NIKADA NIJE DOSTA DOBRE I KORISNE INFORMACIJE.

 

No comments yet

Comments are closed

Edit Me!